top of page

Aatto omassa kodissa - ihan vain me kolmestaan


Olemme nyt kotiamme 5 joulua asuttaneena  viettäneet muutaman jouluaaton ihan vaan keskenään kotonamme Tampereella ja sukuloineet sitten muina joulupyhinä. Aaton juhlinta kotona tuntui minusta aluksi ajatuksena itsekkäältä - melkoisen vahvasti laumaeläin kun olen. Mutta keski-ikää lähestyvä mieheni ei enää halunnut jouluna seikkailla siellä täällä ja halusi keskittyä jouluna siihen olennaiseen: rauhoittumiseen. Kun sain ideaa hieman sulateltua, alkoi se vaikuttaa minustakin enemmän kuin houkuttelevalta. Ajatella, voisimme aloittaa omien jouluperinteiden luomisen, omassa talossamme, meille parhaiten sopivalla tavalla. Not bad.  Olemme viettäneet pari aattoa (vuosina 2015 & 2016) kahdestaan kotonamme mieheni kanssa, mutta tämä joulu oli ensimmäinen aatto kotonamme kolmestaan. Viime joulu meni nimittäin rakkaan anopin & hänen miesystävänsä mökillä, sillä Santtu nappasi häämatkaltamme Meksikosta superpöpön, jonka kourissa jouluvalmistelujen tekeminen ei maistunut. Menimme siis valmiiden patojen äärelle ja viime vuoden aatto oli myös ensimmäinen joulu pikkutypymme kanssa. Hän tosin sairastui kuumeeseen loppuillasta ja itkeskeli pitkin yötä heräten 1 tunnin välein. Mutta saipa allekirjoittanut aimo annoksen jouluyön eri tuntien maisemista. :D


Kotona vietetyt joulut ovat tuntuneet enemmän kuin hyvältä ja luonnolliselta vaihtoehdolta. Ekstramausteen tämän vuoden joulunodotukselle antoi kuitenkin ehdottomasti pikkuinen tyttömme.


amaryllis joulukukka, amaryllis christmas flower
Joulupöydän amaryllis ei vielä aatonaattona ollut ihan täydessä kukoistuksessaan. // Our christmas flower wasn`t blooming yet at this stage.

Kahta vuotta lähestyvä neitimme on ollut koko kuun ajan ihan täpinöissään siellä täällä näkyvistä jouluhahmoista, pipareiden leipomisesta, pikkujouluista, joulumusiikista sekä eteisessämme majailevasta joulutytöstä, jonka hamosen taskuista on paljastunut joka päivä uusi yllätys. Siksipä onkin jännittänyt nähdä, miten neitimme reagoisi kotiimme pälähtävään pukkiin. Aatonaattona oli havaittavissa erityistä jännittyneisyyttä ilmassa.


joulupukin odotus
Aatonaattona jännättiin jo pukin tuloa. // The day before Christmas was exciting speaking about the Santa Claus.

Aatto ekaa kertaa kotona kera typyn


Tämä joulu oli siis ensimmäinen, kun olimme perheenä yhdessä omassa kodissamme. Tänään sukulaiseni tulevat juhlimaan meille joulua ja huomenna lähdemme parin päivän mökkiretriitille anoppini ja hänen miesystävänsä luokse. Eli ihan vain kolmestaan emme koko joulunpyhiä ole, mutta itse aatto pyhitettiin vain ja ainoastaan toisillemme.


Ihan ilman valmisteluja ei kotijoulusta kuitenkaan selviä. Jouluruokia teimme pakastimeen jo hyvissä ajoin ja aatonaatto kului talon kokonaisvaltaisen siivouksen ja koristelun parissa. Koristeluun kuului myös kuusen tuonti sisälle ja valojen laittaminen, mutta ei vielä sen koristelu palloilla - tämä on tärkeä detalji. Kuusi koristellaan vasta aattoaamuna.:D Lisäksi savustimme lohen illalla aaton aamupalaa & illallista varten. 


aatonaatto odotus, waiting for Christmas
Mieheni väsyneenä, mutta onnellisena, pitkän aatonaaton siivousrumban jälkeen. // My husband was exhausted but happy after the long cleaning tournee the day before Christmas.

Jouluaattomme pähkinänkuoressa

Halusimme rakentaa jouluaaton aikataulun mahdollisimman mukavaksi meidän neidille - eli siis meille kaikille.  Noh elämähän yleensä vain tapahtuu ja meillä on lopulta erittäin pieni mahdollisuus vaikuttaa asioiden kulkuun, mutta eilinen meni aika lailla suunnitelmien mukaan. Mitä nyt oma vierailuni Kalevan kappeliin jäi puuttumaan yksinkertaisesti liian raukean olon takia.


jouluaatto, joulusisustus, christmas decoration
Jouluaaton tunnelmaa kodissamme. // Christmas mood in our home.

Tässä meidän jouluaaton sisältö tiivistettynä:


06.00 Herääminen

 • Joulumusa päälle naps ja taustalla koko päivän

 • Aamupala 

 • Joulukuusen koristelu

 • Ulkoilu lähialueen puistossa ja naapuritervehdyksen vieminen

 • Riisipuuron keitto & syönti

12.00 Joulurauhan julistus

 • Typy päikyillä 

 • Jouluruokien esivalmistelu & oleilu

 • Typy herää

 • Välipala

 • Joulusauna

16.30 Illallinen

 • Joulupukkiiii, joulupukkii <:D

 • Leikkimistä uusilla leluilla ja paljon

20.30 Typy nukkumaan

 • Glögi & makeat naposteltavat kehiin

 • Mieheni kanssa omien lahjojemme avaus

 • Joulujutustelut aka vuoden aikana tapahtuneen pohtiminen


joulupukki kotikäynti, santa claus home visit
Jouluaaton kohokohta: joulupukin ja tontun vierailu. // Christmas eve highlight: Visit of Santa Claus and his elf.

Joulupukki saapui meille lopulta viiden jälkeen kera suloisen tontun. Neitimme oli jännittyneen innostunut pukista, mutta ei kuitenkaan halunnut mennä syliin asti istumaan. Tontusta tulikin läheisempi ystävä hänen jaellessa kaikki paketit. Mutta oi sitä riemun ja hämmästyksen määrää, mitä typystä hehkui koko loppuillan ajan - oli se syy sitten pukin vierailussa, uusissa lahjoissa, joulusaunassa tai päivän ulkoiluretkestä. Joulutunnelma saa kyllä ihan täysin uuden vaihteen tämän rakkaan tapauksen seuraamisen myötä.


Kun neitimme oli mennyt yöpuulle, alkoi siis aikuisten joulunvietto kera lahjojen avaamisen ja napostelun. Olen itsestäni huomennut että joulu (ja muut merkittävät pyhäpäivät:D) jos jokin laittaa pysähtymään ja pohtimaan elämää. Keskustelemme mieheni kanssa arjessa paljon tuntemuksistamme ja menneestä, mutta näin pysähtyneinä hetkinä on otollista vielä oikein möyhiä sitä, mitä meillä elämässä on.


Aatto symboloikin minulle nykyään suuressa määrin kiitollisuutta olemassaolevaa kohtaan. Minulla on (ainakin tietääkseni) terveys tallella, mieletön tytär ja rakas aviomies. Lisäksi elämässäni on ihania ystäviä & läheisiä ja mahassani kasvaa pikkuriikkinen poika. Ei yhtään pöllömpi setti.

Uskallan väittää, että elämäntilanteesta riippumatta meillä jokaisella on syytä kiitollisuuteen. Jos onneesi liittyy muita ihmisiä, kerro siitä heille - tämä on täydellinen aika siihen. 


ruokailuhuone jouluna
Neitimme piparivarkaissa joulupäivän aamun hämärässä. Amaryllis on avannut vihdoin nuppunsa pöytää komistuttaakseen. // Our little girl stealing ginger bread cookies in the morning dawn.

Haluankin nyt toivottaa sydämeni pohjasta tunnelmallista ja seesteistä joulunaikaa. Tankataan joulun tunnelmaa sekä kohdellaan toisiamme kunnioittavasti ja kauniisti. Se on mielestäni paras mahdollinen lahja kanssaihmisille.


<3: Ilona

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page