Ennen & Jälkeen: Stairway to Kellari
Tässä arkistojen helmi aiemmasta Tyttö Työmaalla -blogistani kera päivitettyjen kuvien. Silloiset mietteet voin allekirjoittaa edelleen ihan täysin ja lisätä: itse tehdyt portaat kellariin ovat palvelleet suihku-/peli-/kodinhoitohuoneramppaamistamme enemmän kuin hyvin ja joka kerta niitä edelleen ihastelen. Hyvä projekti siis kaiken kaikkiaan ja tässäpä kuvaus siitä, miten portaat syntyivät, ja millainen tuo porraskäytävä nykyään on. :)
------
Portaat kellariin on siis raportointilistalla tänään. Nehän tehtiin niinkuin otsikkokin vihjaa: itse aka DIY. DIY on aikamoinen trendisana tuolla googlen sisustustermistössä, mutta ihan syystä, sillä itse tekemällä säästää pitkän pennin sekä saa uniikin lopputuloksen. Ei voi muuta kuin taas ihastella ääneen, miten tuo mun remppareiska perehtyi porrasprojektin vuoksi ja sen aikana kantavuuslaskelmiin, lattaraudan pikkutarkkaan poraamiseen sekä porrasrakenteen suunnitteluun. Lopputulos on sekä mun että vieraiden mielestä huikea! Varsinkin kun portaiden lopullinen kokonaiskustannus on sellainen 250€. Ihan vain vertailun vuoksi; kun törmäsimme mielestämme upeisiin portaisiin, ne kustansivat sellaisen hieman yli kymppitonnin. Olis kiva kuulla mitä mieltä ootte? Tosin, itse porraskäytävästä uupuu vielä listat, tuplamaalaus sekä sisustus (EDIT: tämä siis vuonna 2014 - ei enää). MUTTA se tärkein eli portaat on tehty, eikä enää tarvitse liikkua pihan kautta suihkuun, soittelemaan tai tekemään niitä kirottuja kodinhoitotöitä.
Voin sanoa, että asumisen laatu kohentui noiden askelmien kautta jälleen melkoisesti. Elämä kantaa.
Alla porraskäytävä-projekti kohta kohdalta.
Vanhan porraskäytävän purkua ja raakalaudoitusta
Alla alkutilanne keskikerroksesta kellariin johtavan porraskäytävän osalta; vihreät muovit seinillä ja vihreä katto. Ensimmäinen muoviseinä on jo tässä vaiheessa revitty pois.

Muovin alta paljastui osin raakalautaa ja toiselle sivulle lisättiin uutta raakalautaa, kunhan ulkoseinä ensin eristettiin puukuitulevyllä. Porraskäytävän vanhat laudat verhottiin X5-ilmansulkupaperilla. Hirsiseinä eristettiin kahdella kerroksella 12mm puukuitulevyä. Tähän päälle tuli lisäksi koolaukset & raakalauta.

Alla porraskäytävän vanhaa kattoa ja vasemmalla uutta raakalautaseinää. Raakalaudan taakse saatiin kätevästi piilotettua uusien lampunpaikkojen johdot. Oikealta purettiin pieni ”varastokoppi", jotta tilasta saatiin avarampi.

Portaiden rakennetta ja porrasaluetta
Runkona portaissa on 6*6 tuumaiset puupalkit, jotka käsitelty Osmo Colorin Noki-sävyisellä maalilla. Puupalkkeihin on pultattu kiinni 30 cm etäisyydellä toisistaan olevat kulmaraudat (48cm syvät, 5cm paksut), joihin porattu 3 pultinpaikkaa kummallekin sivulle askelmien kiinnittämistä varten. Kulmaraudat on käsitelty Ferrexin mustalla ruosteenestomaalilla, jotta saatiin niihin valurautamainen fiilis. Pitääpä vielä mainita, että kulmarautojen rälläköinti vaati melkoista kärsivällisyyttä sekä kullalta että naapurustolta.

Ensimmäiset askelmat on tässä paikallaan kiitos kahvakuulien! Taustalla näkyy Aamulehtiä vuodelta 1937. Niissä kirjoiteltiin 2. maailmansotaa edeltäneistä tapahtumista. Ne saivat luvan jäädä paikoilleen uusien seinärakenteiden alle, sillä niiden irroittaminen ilman repeytymistä ei olisi ollut mahdollista.

Askelmat tehtiin mäntyliimapuulevystä ja jokaisen askelman mitta on: 75cm leveyttä ja 2,8cm paksuutta. Askelmat kiinnitettiin runkoon pultattuihin kulmarautoihin.

Mäntyliimapuulevyt käsiteltiin valkosävytteisellä puuvahalla sekä himmeällä Tikkurilan Unica Super -lakalla. Täten portaisiin jäi kivan vaalea mattapinta, joka kuitenkin hylkii likaa. Kaiteita ei ole tehty vielä tässä vaiheessa, mutta alla löytyvästä kuvasarjasta ne sitten näkyypi.
Porraskäytävä tänään
Porraskäytävän oven takaa paljastuu vaalea lookki ja samalla karu arki - pääosassa kun on pyykkikori alakerran kodinhoitohuoneeseen vietäviä pyykkejä varten. :D Raakalautaseinät sekä puukatto käsiteltiin valkoisella puukattomaalilla ja vasemalla näkyvä seinä on tehty kipsilevystä ja antiikkilaastista. Käytävän alkuosan puulattia käsiteltiin samalla vaaleanharmaalla lattiamaalilla kuin koko keskikerroskin.

Santtu väkästeli porraskäytävän seinälle ja kattoon kolme samanlaista valaisinta. Ne on tehty peltipurkista sekä vinssistä ja käsitelty mustalla Rostex-metallimaalilla.

Porraskäytävän materiaaleina on yläseinissä raakalauta, kattona vanha puupaneeli valkoiseksi maalattuna, sekä antiikkilaasti alaseinässä. Tosin oikealla oleva säilytyskoppero purettiin ja jäljelle jääneeseen ”liuskaan” aion kehitellä jotain ihanaa sesonkisisustusta kunhan siinä vaiheessa sisustusvimmani kanssa olen.

Tässä vielä kurkistus kellarista kohti porraskäytävän yläosaa.

Porraskaiteet tehtiin (12mm halkaisija) terästangoista, jotka rälläköitiin aina millintarkasti askelman alapuolelle. Tangot on kaikki maalattu mustalla Ferrex-ruosteenestomaalilla. Terästangot menee siis läpi tuosta askeleen liimapuulevystä ja jokaisen tangollisen portaan alla on vanerisuikale, johon terästanko loppuu. Portaan puiset tukipalkit on käsitelty Osmo Colorin Noki-maalilla.

Muutama katsaus vielä portaisiin..

Teräskaiteet alkavat vasta kolmannelta portaalta, sillä halusimme pitää portaat mahdollisimman kevyinä. Kaiteet oli kuitenkin pakko tehdä turvallisuussyistä ja rakennusvalvontojen kanssa töitä tekevänä haluan kyllä noudattaa tuikitärkeitä asumiseen liittyviä turvallisuusmääräyksiä. :)

Kaiteita on pääsääntöisesti kaksi per askelma - tätä ensimmäistä kaidetta lukuun ottamatta.

Portaita on jo noustu pariin otteeseen muutaman saunabissen jälkeen ja kunnon ensimmäinen tulikoe oli viime viikonloppuna ystäväpariskuntien vieraillessa täällä (EDIT: tämä siis 2014 marraskuussa - nyt jo melkoisesti maileja takana). Pystyssä ovat edelleen ja siinä pysyvät! My heavenly stairway!
<3: Ilona