top of page

Ihastuttavat piirteesi 4/5 - Uusittavat pintasi. Videoesittelyt kodista ennen remonttia.

Päivitetty: 20. marrask. 20184. Uusittavat pintasi


Kuoresi analysoinnin jälkeen on luontevaa kurkistaa siihen, mitä sieltä kuoren alta löytyi. Etsiessämme meille sopivaa kotia tuolloin 2013, toivoimme löytävämme ns. projektikohteen, jossa voisimme toteuttaa juuri haluamanlaisiamme muutos- ja remonttivisioitamme. Muiden ideoima ja tekemä on kuitenkin aina tekijöidensä oloinen, joten halusimme löytää kodin, jonka rakenteet ja pinnat voisi remontoida hyvällä omallatunnolla meidän näköiseksi. Olit juuri sellainen yksilö. Pintasi tai varusteesi eivät olleet alkuperäisiä, vaan lähinnä 80-90-luvun valintoja, joita emme kokeneet tärkeäksi säilyttää.


Mutta oli kyllä ihanaa, että olit juuri tuollainen kuin olit, jotta pystyimme lähtemään suunnittelussa ihan nollasta. Rakastamme mieheni kanssa kumpikin tilojen suunnittelua ja visiointia, mikä tosin vaatii melkoisesti joustoa puolin ja toisin - kummallakin kun on mielestään parhain ja painavin mielipide sanottavana. ;)

Kotimme pinnat ennen remonttia - videotour eri kerroksista


Jotta saisitte tyhjentävän käsityksen siitä, millainen kotimme oli ennen remonttia, otetaan aikaloikka syksyyn 2013 ja tarkalleen ottaen päivään 18.9.2013. Mieheni Santtu päätti tuolloin kuvata kaikki talomme kerrokset alkuperäisasussaan ja alla löydätkin videoesittelyt talomme eri kerroksista. Kuvan laatu nyt on mitä on, mutta realistinen kuvaus lähtötilanteesta tuleepi näistä klipeistä ilmi...:D


Pääset muuten kurkkimaan täältä mustaa valkoisella, mitä tiloja kotimme eri kerroksissa ennen oli ja nykyään on.


Videoesittely | Keskikerros


Tässä siis katsaus meidän keskikerrokseen, joka on eittämättä meidän kodin sydän nykyään. Mutta "kodin sydän" ei ole välttämättä se termi, joka on tästä kerroksesta viisi vuotta sitten kuvaushetkellä huokunut...Tai no, katso ja arvioi itse. ;)Kuten klippi kertoo, paljon oli meillä edessämme tehtävää tuolla hetkellä, kuten eristysten vaihtoa, pintojen uusimista, seinien pystyttämistä ja kaatamista sekä mm. ovien puhkomista...onneksi ihan kaikki asiat (kuten videolla näkyvä lämmitysmuodon vaihto maalämpöön) eivät olleet kuitenkaan meidän hartiavoimilla toteutettavia.


Videoesittely | Yläkerta


Jonkin verran hommaa oli luvassa myös alla esiteltävän yläkerran suhteen, sillä kaikki eristeet ja pinnat laitettiin uusiksi. Lisäksi vaihdettiin pattereita, parannettiin ilmanvaihtoa, rakenneltiin lisäseinää yms. Mutta annetaan videotourin kertoa mikä oli lähtötilanne tässä kotimussukkamme osasessa - ollos hyvä.Pakko kommentoida tähän, että kerrankin miehelläni oli vaaleanpunaiset silmälasit päässä tehdessään oletuksen, että oma vaatekaappi saisi ihmisen muuttumaan järjestelmällisemmäksi. Mahdollisuus oven sulkemiseen ja kaaoksen piilottamiseen nimenomaan ruokki mun kohdalla anarkiaa. ;)


Videoesittely | Kellari


Remonttimme alkoi tuolloin syksyllä 2013 juurikin kellarista ja tässä kierros tuohon epämääräiseen kerrospahaseen...
Meidän kotihan sai lähisukulaisen toimesta hellittelynimen: "Ryysyranta". Kenties ymmärrätte tämän esittelyn jälkeen miksi. :D Mutta laakereille ei jääty makaamaan kellarikerroksenkaan osalta, vaan sen sijaan hommat startattiin maan kaivamisella, sen poisviennillä, perustusten jatkamisella, seinärakenteiden purkamisella, uusien rakentamisella, lattialämmityskaapeleiden asentamisella ja lattiavalujen tekemisellä näin nyt alkuun. Mutta palataan tähän kellari-projektiin erillisten postausten kera - siinä on yhtä jos toista kerrottavaksi.


Liesi säästyi - muu läksMieheni tähän harvoin sortuu, mutta päästää tuolla keskikerroksen esittelyvideolla ilmoille asiavirheen sanoessaan, että keittiömme liesi on peräisin 40-luvulta. Noot. Se oli nimenomaan ainut 30-luvulta peräisin oleva asia kodissamme rakenteiden lisäksi.


Tämän ainoan alkuperäisen kiintokalusteen, keittiön lieden, halusimme ehdottomasti pitää paikallaan. Liettä lukuunottamatta kaikki pinnat, eristeet ja jopa osin perustukset päätettiin laittaa uusiksi, sillä halusimme remontin myötä palauttaa taloa sen alkuperäiseen asuunsa kera hengittävien materiaalien. Kuitenkin nauttien nykyajan asumisen mukavuuksista ja innovaatioista.

Talon henkeä aistien lähdimme tekemään remonttisuunnitelmaa ja muokkaamaan kotia rankalla kädellä. Mutta tosin yksi ehdoton vaatimus meillä visioinnille oli: tämä tyyppi jää ja juuri tälle paikalle, missä se nykypäivänäkin patsastelee.


E&J Leinon vanha liesi, old stove from E&J Leino
Tämä vanha E&J Leinon liesi oli ainut alkuperäinen asia talossamme ja halusimme sen ehdottomasti säästää. Nykyään lieden päällä majailee kasvin ja leipäkorin lisäksi kattiloita & paistinpannuja. EN: This old stove from E&J Leino was the only thing that was original part of our house and naturally we wanted to preserve it.

Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, hieman sivummalla lieden alaluukun vieressä lukee "Keit Paist" (luullakseni). Mikäli sinulla on jotain tietoa mitä tämä tarkoittaa, olisi hienoa kuulla siitä. Meidän korviimme ei ole nimittäin vielä kantautunut infoa mysteerisen sanayhdistelmän tarkoituksesta.


Vanha liesi valmistaja, old stove manufacturer
Vanhassa E&J Leinon liedessämme on tällainen merkintä - mitäköhän tarkoittaa?

Vielä palaan koko urakkaan kertoen, että Santtu tosin remontoi kotimme blogissa esiteltävään nykyasuun 3,5 vuoden ajan (pikku poikkeuksia lukuun ottamatta yksin) omien töidensä ohella. Ei ole äijän sisukkuutta, sitoutuneisuutta ja hulluutta ollut tämän prokkiksen jälkeen epäileminen. Itse toimin tosiaan lähinnä visionäärin, suunnittelijan, muonittajan ja tsemppaajan roolissa, mikä on mieheni sanojen mukaan myös ollut kyllä kullanarvoista koko projektin läpiviennin kannalta. Tällä tiedolla saan nukuttua yöni ilman pahempaa oman tunnon soimausta. ;)


Ihanaa viikonloppua kamut!


<3: Ilona


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page