top of page

Ihastuttavat piirteesi 5/5 - Sijainti, sijainti, sijainti
Rumpujen pärinää....On nimittäin tullut aika paljastaa se tärkein piirre, joka lopulta johdatti meidät sinun, kotimussukkamme, luokse. Olen aiemmissa jutuissa kertonut, että nämä tekijät saivat meidät ihastumaan, mutta samalla remonttivisiomme virtaamaan:


Mutta yksi tekijä oli kuitenkin ylitse muiden ja koko kodinetsintämme perusta:


Sijainti, sijainti ja sijainti


Asuimme mieheni Santun kanssa naapurustoalueella Lapinniemessä ja lenkkeilimme aina Käpylän ja Petsamon ohitse ihaillen niiden asumisidylliä. Halusimme löytää oman kotimussukkamme juuri näiltä kulmilta: vanhojen puutalojen keskeltä, pari kilometriä Tampereen keskustasta, Näsijärven (Nässyn) ja Kaupin urheilupuiston viereltä. Kermana kakun päällä oli tästä kombosta muodostuva uniikki tunnelma, jossa historia ja luonto kohtaavat.


Itse asiassa kodin etsinnän sijaan metsästimme itsellemme kodin. Tällä tarkoitan niinkin röyhkeää ja epähämäläistä toimintaa kuin laputus. Jaoimme kesällä 2013 kaikkiin kiinnostaviin Käpylän ja Petsamon omakotitaloihin mainoslappusen, jossa ilmoitimme halumme kodinhankintaan tältä alueelta. Kyllä pohjalainen kehtaa.

Voitte tosin kuvitella kuinka skeptinen hämäläinen mieheni oli tätä toimintaa kohtaan, mutta kovin oli lopulta suu maireana, kun ensimmäinen yhteydenotto myytävästä kohteesta tuli. Alla kuva postilaatikkoihin jakamastamme mainoslappusesta. Pakko vielä mainita, että oli tainnut jäädä laputustempaus asukkien mieleen, sillä kaverini oli kuullut, kun eräät naiset olivat vielä vuosi myöhemmin miettineet laputtajien kodinetsinnän kohtaloa Petsamosta löytyvän avantouintipyhäkön, Kaupinojan saunan, lauteilla.


Tämän mainoksen jaoimme Petsamon ja Käpylän alueen postilaatikoihin pyrkimyksenä löytää tältä alueelta koti. Raukka mainos hieman kärsinyt tässä vuosien varrella, mutta on ainut kipale, minkä tajusimme säästää. // This was the "add" we shared to the mailboxes at Petsamo and Käpylä areas and tried to find our first joint home.

Saimme lopulta vain kaksi yhteydenottoa ja kävimme kohteet katsastamassa ilman suurempaa ihastumista. Toisessa taloista mm. huomasimme alapohjassa vieraillessa, että vettä tippuu jostain talon tukipaalun päälle. Hmmm....hälytyskellot alkoivat soida ja myöhemmin paljastui vielä muita ihmeellisiä yksityiskohtia rakenteista. Meni lopulta kuukausi laputuksesta eikä mitään enää ollut kuulunut näiden yhteydenottojen jälkeen, mutta sitten puhelin soi ja juuri Euroopasta lomalta palannut ihastuttava vanhempi pariskunta Petsamosta otti meihin yhteyttä. He kertoivat, että olivat miettineet jo jonkin aikaa talostaan luopumista lasten poismuuton ja ylläpitotöiden vuoksi, mutta eivät olleet asialle vielä mitään tehneet. Kunnes näkivät meidän lappumme muun postisuman joukossa.


Tampereen Petsamo 30-luvulla
Petsamo on syntynyt 1920-luvulla alun perin Tampereen Pellava- ja Rautateollisuus Oy:n (Tampellan) työntekijöiden asuinalueeksi. Tässä kuva Wacklinin kirjasta Petsamo - Kapeaa leipää, laveaa elämää. // Petsamo was originally built as a residential area for employees working at Tampella. Picture from a book called Petsamo (Wacklin).

Menimme katsastamaan pariskunnan funkkishenkisen vuonna 1938 valmistuneen puutalon juuri yo. kuvan Perä-Petsamosta ja se oli sanalla sanoen siinä. Kuntotarkastuksen ja mm. katon huonokuntoisuudesta johtuneen tinkauksen turvin teimme hyväksytyn ostotarjouksen talosta ja laitoimme Santun asunnon Lapinniemessä myyntiin. Helsingin asuntoni olin myynyt jo vuoden 2012 lopulla muuttaessani työharjoitteluun Saksaan, Müncheniin. Hiukkasen kuitenkin kuumotti tuolloin, sillä olimme sitoutuneet tarjouksessa talon ostoon tuntuvan sopimussakon turvin ja aikaa Santun asunnon myyntiin oli vain 1,5 kuukauden verran. Mutta olimme valmiit ottamaan riskin summan menetyksestä - niin kovin me tuon talon ja alueen asukeiksi halusimme.


Petsamo residential area in Tampere, Petsamon alue Tampere sijaitsee Näsijärven ja Kaupin metsien äärellä.
Tuossa se kotimussukkamme seisoo musta-valkoisessa remontoidussa asussaan aivan Kaupin metsän ja Näsijärven vieressä. // Our beloved black&white home is located just beside forest area of Kauppi and lake Näsijärvi.

Lopulta Santun asunto meni kaupaksi ja pääsimme solmimaan loppukaupat ihkaensimmäisestä yhteisestä kodistamme iloisin mielin. Toisaalta tiesimme kumpikin, että edessä oli piiitkä remonttitaival (okei no itse ajattelin, että hieman lyhyempi) ja taloudellisesti tiukkoja aikoja. Lisäksi talon rakenteiden kokonaisvaltaisen kunnon selvittäminen purkutöiden yhteydessä ylläpiti pienehköä pelkoa persuksissa. Kuin myös jännitys siitä, mitä vanhan talon kokonaisvaltainen remontointi oikeasti vaatii.


Meillä oli siis edessä hyppy tuntemattomaan sekä taloudellisesti epävarmoihin aikoihin, mutta samalla olimme äärimmäisen innostuneita yhteisen pesän ja visiomme rakentamisesta. Ja kuten täältä blogistani käynee ilmi, ei meille lopulta ollenkaan pöllömmin käynyt. Mitä nyt todennäköisesti pilasimme naapurussuhteet ikuisiksi ajoiksi sirkkelöimällä, hitsaamalla ja poraamalla pihamaalla äänekkäästi lähes 4 vuoden ajan.


Vanha puutaloalue Suomessa, Old house neighbourhood Finland,
Petsamo sijaitsee kivenheiton päässä Tampereen keskustasta, mutta kuitenkin luonnon äärellä. Tampereen maamerkkien Näsinneulan ja Hotelli Tornin läheisyys näkyy hyvin kuvasta. // Petsamo is located nearby the center of Tampere but also in the middle of nature and sports activities.

Pakko vielä hehkuttaa, että se on mielestäni todellista elämisen laatua, kun pikkulapsiarjessa menee mahdollisimman vähän aikaa esimerkiksi työmatkaan. Joko pyöräilen töihin Evoltan toimistolle Hämeenkadulle seitsemässä minuutissa tai kävelen sinne allessa puolessa tunnissa saaden mukavan happihyppelyn aamuun. Ja vapaa-aikana voimme pyyhältää 50 m päässä alkavaan metsään leikkimään vaikka pupuilla...Tai kesällä uimaan 500 metrin päähän Näsijärven rannalle. :DMyöskin kotikatumme jo itsessään on ihana tunnelmaltaan: vanhat lehmukset reunustavat koko katua aina Kaupin urheilukenttiin ja Litukan siirtolapuutarhaan asti. Alla kotikatumme syksyistä taikaa vuodelta 2014.


Koljonkatu, Tampereen Petsamo
Kotikatumme ja Kaupin metsää syksyllä 2014.

Naapurit ovat viritelleet jo kuukausi sitten jouluvaloja koteihinsa, mutta me pääsimme tähän touhuun käsiksi vasta eilen, sillä mieheni mielestä joulufiilistelystä menee maku, jos sen aloittaa liian aikaisin. En pysty ymmärtämään, mutta kotimme toisena omistajana haluan kunnioittaa hänen (vaikkakin huonoa) mielipidettään. Taustalta näkyy kotimme vierestä alkava Kaupin metsä.


Ruokailuhuoneen penkki, Built-in bench dining room, kulmaikkunoiden koristelu, corner window Christmas decoration
Joulufiilistely alkoi viimein meidänkin taloudessa perinteisten kynttelikköjen laitolla ikkunalaudoille. Ikkunasta näkyy Kaupin metsää. // Christmas time started finally in our household too by adding christmas lights to our corner windows. You can see Kauppi forest from our corner windows.

Ei siis varmaan jäänyt epäselväksi, että rakastan tätä seutua. Eli niille, jotka eivät ole Petsamossa ikinä käyneet, suosittelen lämpimästi visiittiä tänne luonnon äärelle seuraavan Tampereen vierailun yhteydessä. Petsussa on ihmisen hyvä olla. :)


<3: Ilona


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page