top of page

Keittiömme DIY hyllykkö - täyttä rautaa

Päivitetty: 23. marrask. 2018


Pakko ottaa hieman paussia kotimussukan ihastuttavien piirteiden esittelyyn, sillä katselin tyytyväisin silmin meidän keittiön itse tehtyä rautahyllykköä ja ajattelin jakaa toteutuksemme tänne eteenpäin. Pohjatietona tähän, että meillähän ei ole keittiössä ollenkaan kiinteitä yläkaappeja. En halunnut niitä edelliseen Helsingin kotiini enkä myöskään tähän kotimussukkaani. Erityisesti sen vuoksi, että kaapit olisivat tulleet kulmaan asti ylettyvän ikkunamme tielle blokkaamaan valoa, mutta myös muistuttaisivat minua päivittäin siitä, kuinka tappi olenkaan kun en niiden sisältöön ylety.


Sen sijaan teimme mieheni Santun toimesta alla näkyvät rautaverkkohyllyt keittiön pitkälle seinälle. Etsimme kauan sopivan tukevaa ja katkeamatonta rautaverkkoa eri rautakaupoista, kunnes miehelleni juolahti mieleen romuliike nimeltä Rautasoini täältä Tampereelta. Sieltä sitten löytyi täydellinen materiaali visioimiimme hyllyihin. He myös leikkasivat raudat palveluna pienempiin osiin ja Santtu leikkasi ne kulmahiomakoneella lopulliseen muotoonsa. Lopputulos onpi ollut vuodesta 2014 lähtien alla oleva.


DIY Keittiön hylly rautaa. DIY kitchen shelves made of iron net and shelf brackets.
DIY: Rautainen keittiön hylly on tehty jämäkästä rautaverkosta ja hyllynkiinnikkeistä. Verkko ja kiinnikkeet on kiinnitetty yhteen vahvalla rautalangalla. EN: DIY iron kitchen shelves are made of 3 thick iron nets and attached to the wall with shelf brackets. Plus nets are combined to brackets with thick iron wire.

Hyllykkö on siis tehty kolmesta samankokoisesta rautaverkosta. Niiden alla on seinään kiinnitetyt hyllynkannattimet (3 kpl / hylly) ja itse rautaverkot on sidottu kannattimien kanssa yhteen vahvan rautalangan avulla.


Hyllykössä pidetään lähinnä käyttöesineitä ylähyllyä lukuun ottamatta. Sieltä löytyykin sitten mm. mieheni sukulaiselta peritty vanha kahvimylly, Ranskalaiselta kirpputorilta löydetty metallinen kahvisarja sekä Santun sivuprojektin, "Petsamon kellaripanimon", omaa omenasiiderin tuotantoa symboloiva pullo vuodelta 2015. Keskihyllyn helmi on kokkauskirja nimeltä Perinneruokaa Prkl, joka antaa kokkausideoita juuri silloin, kun niitä eniten kaipaa. Alahyllyllä on kirpputorilta hamstrattuja Arabian maustepurnukoita, joista on äärimmäisen näppärää napata makua kokkailuihin.


Ehkä jo huomasittekin, mutta olemme integroineet työtasovalon (LED) alahyllyn harmaaseen peltipurkkiin, jotta saimme valoa keittiön tason päälle yläkaappien puuttumisesta huolimatta.

Jotta näky olisi johtovapaa, lampun sähköjohto tietysti vedettiin kulkemaan seinän hirsipaneelin takapuolella. Tuota sekä erästä toista keittiön DIY-peltipurkkivaloa voidaan täten säädellä yhdestä katkaisimesta.


Keittiön valaisin DIY, Kitchen lighting DIY, Fintorp rail ideas, Fintorpin keittiökisko.
Keittiön työtason LED-valo on upotettu hyllyllä majailevaan peltipurkkiin ja sähköjohto roilottu kulkemaan keittiön seinän sisällä. Hyllyn alapuolella IKEA:n Fintorpin keittiökisko ja purkit. EN: Kitchen worktop lamp (LED) has been integrated into this steel jar. Below IKEA Fintorp rail & jars with a plant.

Hyllykön alapuolelle hankimme IKEA:sta Fintorpin keittiötangon, koukut sekä muutaman valkoisen purnukan, joista toisessa kuvan rahapuu on pysynyt hengissä jo neljän vuoden (!) ajan ja toisessa pidetään valkosipulia karkoittamaan kaikki taloamme kiertävät vampyyrit.


Kitchen DIY shelves iron and Fintorp rail. Keittiön DIY hyllykkö ja Fintorpin keittiökisko.
Keittiön DIY-rautahyllykkö ja Fintorp-kisko sivusta kuvattuna. EN: Kitchen DIY iron shelves & Fintorp rail from side angle.

Tämmöinen kyhäelmä siis majailee keittiömme seinällä. Sen sisältö hiukan aina elää vuodenaikojen ja kyllästymisasteen mukaan, mutta yksi asia pysyy: tuo peltipurkkivalaisin. :D


<3: Ilona

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page