top of page

Kylpytilojen transformaatio - Purusta valmiiseen

Päivitetty: 8. maalisk. 2019


Edellisessä julkaisussa esitelty yläkerran vessamme oli siis viimeinen tila, jonka saimme remontoitua ennen kuin kotimme kunnostusprojekti voitiin kuitata mentaalisesti päättyneeksi. Kellariin sijoittuva kylpytila sen sijaan oli ensimmäinen kotimme osa, jonka korkkasimme käyttöön 2014 keväällä. Siksipä teenkin hypyn tuon tilan eri remonttivaiheisiin ja nostalgiaa henkiviin kuviin. Pääsette kurkkimaan kellaria alkuperäisillä pinnoilla esittelyvideosta ja huonejako puolestaan löytyypi täältä.


Kylpytiloihin haluttiin ajatonta ja luonnollista ilmettä - rouheita yksityiskohtia unohtamatta. Ja täytyy kyllä sanoa, että vuonna 2013 suunniteltu miellyttää edelleen kovin silmää, mikä on meidän huushollissa melkoinen saavutus.


Ps. Kuten jotkut ystävistäni muistavatkin, pidin remonttimme alkutaipaleella vuonna 2013/2014 "Tyttö Työmaalla" -bloggeroista, joka kuitenkin kuihtui ajankäytöllisiin haasteisiin. Herätän kuitenkin vanhan sisällön henkiin julkaisemalla remonttivaiheen kuvia sieltä täällä Kotimussukan palstatiloilla. Tämän julkaisun yhteydessä suottaapi siis tulla deja vu -hetkiä menneisyydestä silloiselle lukijakunnalleni! ;)


Tässä kylpytilan työvaiheet ensimmäisestä viimeisimpään:


1) Purimme kaikki vanhat pinnat

  • Aina vanhoista rivinteerauksista, puupaneeleista,laatoista ja seinistä lähtien betonilattiaan asti. Kaivoimme lisäksi maata, kunnes saimme meitä tyydyttävän huonekorkeuden jatkoa varten

2) Valoimme uuden & paksumman betonivalun (10cm), johon lattialämmitysputket + asianmukaiset lattiaeristeet (15cm, mm.Fuktisol 10cm)

3) Vedimme uudet sähkö- ja vesiputket tilaan

4) Muurasimme uudet verhomuuraukset ja väliseinät sekä samalla muutimme huonejakoa meidän tarpeisiin sopivammaksi

5) Uusimme kaikki pinnat uutta tilajakoa mukaillen


Kylpytilat purkuhommien jälkeen


Alla remontin aikaisia kuvia loppuvuodelta 2013, jolloin oli vielä hetki aikaa ekaan saunakertaan. Seuraavaan kuvaan tiivistyy hyvin purkamisen aikainen työmaameininki - nyt todella ollaan mustassa aukossa...Kuva on saunatilastamme marraskuulta 2013 ja vaikka seinän musta matsku näyttää epämääräiseltä, tutkitutimme sen laboratoriossa ja se osoittautui onneksi pieksi eikä terveydelle vaaralliseksi kreosootiksi (jota on käytetty aikoinaan kosteussulkuna). Tämän jälkeen saunaan sekä muaalle kylpytilaan tehtiin uudet verhomuuraukset sekä pinnat. Muuttuipa mieheni tunnelmakin tuosta hetkestä himpun verran ylävireisemmäksi. :D


Alla kellarin eteiskäytävää, johon on tehty jo kuitenkin tuossa vaiheessa uusi lattiavalu. Lisäksi takaseinällä näkyvät uudet verhomuuraukset. Aika karu vielä, muttei kauaa.Tässä köllöttää tuleva suihkun paikka, johon tehtiin erillinen ( n.10cm syvä) taso näteille putiloille.Kuva saunasta kohti takkahuonetta.Takkahuoneesta kuvaa suihku- ja saunatiloihin päin.Väliseinä oli tuolloin vielä vaiheessa, mutta tunnelikiukaan ja takkaluukun reikä on jo hahmottunut betoniharkkojen (HB Priima 68) ansiosta.Kylpytilat remontin jälkeen


Tässä kylpytiloihin johdattava käytävä. Oikealla pilkistävä tiiliseinä on tehty kellarin vanhoissa verhomuurauksissa olevista tiilistä - uusiokäytössä siis.


kylpyhuone, takkahuone, sauna
Kylpy- ja saunatiloihin johtava käytävä. EN: Hallway leading to bathing & sauna area.

Artekin 403-tuolit muodostavat oivan parin takkatilaan.


tiiliseinä, artek 403, takkahuone
Vilaus takkahuoneen Artek 403-tuoleista. EN: Peak of our dressing room and Artek 403 chairs in it.

Saunan ja takkahuoneen väliin valittiin puulämmitteinen Harvian tunnelikiuas, sillä halusimme nähdä tulen kiuasta lämmittäessä. Kiukaaseen kuuluu siis takkaluukku, joten tulta voi katsella ”etu- tai jälkilöylyinä” takkahuoneen puolelta. Samalla kiukaan täyttö onnistuu takkahuoneen puolelta, jolloin halot ei sotke saunaa. Ja haloille rakennettiin kipsilevystä oma säilytyslokerikko.


Tunnelheater, harvia saunastove, diy lodge shelf
Harvian tunnelitakka ja sormipaneelikatto tunnelmanluojana takkahuoneessa. Vieressä itse tehty hyllykkö klapeille. EN: Harvia tunnel heater is the heart of the dressing room. Beside DIY shelf for logs.

Takkahuoneen ja ylipäätään koko kellarin seinä on tehty antiikkilaastista, jonka alla on tiilitasoite. Täten saimme rouhean, mutta hengittävän seinämateriaalin kauttaaltaan tiloihin. Artekin 403-tuoleista löysimme tuolloin 2014 mallikappaleet sopuhintaan ja ne ovat siitä lähtien majailleet takkahuoneessa. Paitsi ajattomat ja kauniit, niissä on myös todella hyvä istuskella ja naukkailla vaikka Petsamon kellaripanimon omaa omenasiideriä löylyjä odotellessa.


sormipaneelikatto, artek 403 -tuoli, takkahuone, finger panel,
Katto on tehty itse sormipaneelista ja tuoli mallia Artekin 403. EN: Roof is made of finger panel and the chair is Artek 403.

Tässä esimakua takkahuoneen kautta pilkottavasta suihku-&saunatilasta. Sekä suihkuun että saunaan johtavat lasiovet sekä saunan lasiseinä tilattiin Ritalasilta kotikonnuilta Tampereelta. Voin todella suositella: hinta-laatusuhde sekä asiakaspalvelu on firmassa kohdillaan. :)


lasiovi, suihkutila, harmaa laatta, factory wall grey
Lasiovi johtaa suihkuun & saunaan. EN: Glass door leading to shower & sauna area.

Suihkutilan seinä- ja lattialaatat tilattiin Pukkilalta ja ne ovat nimeltään Factory Wall ja sävynä Grey. Kiva epätasainen pinta yhdistettynä isoon laattakokoon - that`s my cup of tea. Suihkualueen laatta on kallistusten vuoksi pienempää kokoa ja se on samaa laattaperhettä (muistaaksemme). Suihkuksi valittiin Svedbergsin Quadra-setti, sillä siinä oli hyvin säädettävä korkeus. Tämä oli todella tärkeä tekijä katon enimmäiskorkeuden vuoksi.


katto sormipaneelia, Factory Wall Grey laatta, lasiseinä saunaan, glass door to sauna, finger panel roof
Suihkutilan laatat Factory Wall Grey, sormipaneelikatto tehtiin tervalepästä ja saunan lasiseinä teetettiin mittojen mukaan Ritalasilta. EN: Tiles are named Factory Wall Grey accompanied by finger panel roof (DIY) and glass wall.

Katto tehtiin sormipaneelista ja puulajina siinä on tervaleppä, joka luo lämpöisen sävyn tilaan. Koska katto oli vino, Santtu innostui korostamaan sitä, mitä ei voi piilottaa. Kuten näette, lopputuloksena on vallan uniikki "teos", joka on identtinen sekä suihkun että saunan puolella luoden hauskan peilikuvavaikutelman.


DIY sormipaneelikatto, DIY finger panel roof, svedbergs Quadra
DIY sormipaneelikatto yhdistettynä Svedbergs Quadra -suihkuun. EN: DIY finger panel roof. combined with Svedbergs Quadra shower.

Saunan lauteet on väkästelty itse haavasta ja seinäpaneeli on puolestaan harjattua haapaa. Lauteiden keskellä oleva valokiulu sekä saunan valaistussarja on brändiltä Cariitti.


diy sauna benches aspen, haapalauteet
Itse tehdyt saunan lauteet materiaalina haapa. EN: DIY Sauna benches made out of aspen.

Alla vielä näkymä suihkusta takkahuoneeseen. Kattoon yhtyvällä sormipaneelikoteloinnilla on verhoiltu saunan tuloilmaputki.Oi vitsit kuinka ei tule ikävä tätä aikaa näitä viiden vuoden takaisia työmaakuvia katsellessa, mutta toisaalta mielenlujuuden vahvistamisen vuoksi hienoa, että tämä tuli koettua. :D Ja jälleen arvostus nykytilaa kohtaan pysyy oikeissa mittasuhteissa, kun muistuttaa itselleen ettei mikään tästä ole tullut ilman (ihan kirjaimellisesti) verta, hikeä ja kyyneleitä.


<3:Ilona

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page