top of page

Vessan remontti step-by-step


Remonttimme alkoi kellarista ja päättyi yläkertaan, jossa viimeinen saneerattava huone oli yläkerran esittelyvideolla vilahtava pinkki-valkoruudullinen vessa. Koska tila on melkoisen pieni ja tuoreimmasta on kiva aloittaa, kuvaan ensimmäisenä blogini muutoskohteena juurikin tämän tapauksen. Vessan valmistuminen symboloi meille "the projektiin" loppumista, vaikkakin pientä tuunattavaa jäi mm. muutamien kellarin huoneiden osalta. Mutta ne eivät olleet (tai ole edelleenkään) silmissämme joka päivä, joten pystyimme jättämään ne surutta myöhempää käsittelyä varten.


Vessan valmistumisen ajankohta ei olisi voinut olla yhtään täydellisempi: viimeiset viilailut tehtiin juuri ennen pikkuneitimme syntymää helmikuussa 2017. Helmikuun lopusta lähtien vessa olikin sitten aktiivisessa käytössä mm. pepunpesua varten. :D Alla selostus vaihe vaiheelta tästä projektimme ruutulippukohteesta.


Vessa ennen


Valitettavasti hirveästi kuvasatoa vessasta ei alkuperäislookissaan ole, mutta videolta saat parhaan käsityksen tilasta ennen remonttia ja alla oleva kollaasi myös hieman valottaa lähtötilannetta. Alkaen sensuroidusta kansikuvasta. :D Vessassa oli siis puoleen seinään asti ulottuva laatoitus, pinkki-ruudullinen tapetti ja patteri, joka toimi silloin tällöin. WC-istuin sekä todella pieni käsienpesuallas sijaitsivat samalla vessan päätysivulla.
Vessa in progress


Vessan suunnittelussa lähdettiin siitä, että säilytystilaa allaskaappiin haluttiin mahdollisimman paljon ja tämän vuoksi päätimme siirtää wc-pytyn oven vastaiselle seinälle, jotta koko takaseinä saatiin pyhitettyä säilytykselle sekä altaalle. Ylipäätään vessan ilmeestä haluttiin rauhoittava hotellimainen musta-valkoinen kokonaisuus, jossa vaalea puu näyttelisi pääosaa.


Alapuolen kuvasarjasta näet vessan purun/jälleenrakennuksen eri vaiheet: Purimme vanhat rakenteet ja eristeet, asensimme uudet lattian tukipuut ja kipsilevyt seinään. WC-pöntön viemäripaikka muutettiin ja uusi tukikohta pilkistääkin sieltä lattian välistä. Myös lattialämmityksen asentaminen oli must, jotta aamuisin olisi lämmin tepastella laatan päällä.Kotelo-WC oli ehdoton vaatimus vessalle ja koska tila on niin pieni, tuli löytää mahdollisimman kapea seinäwc-järjestelmä, joka mahtuisi wc-pöntön ja allaskaapin väliin. Hankimme lopulta seinäsetin liv.fi-sivustolta. Seinä wc:n elementtiosaksi tuli 9cm syvä ja 54 cm leveä LIV FIX-540.Kotelossa olevat seinälaatat hommattiin muistaaksemme K-Raudasta ja niissä on pientä eloa pinnassa. Haluttiin kuitenkin pitää ne suhteellisen simppelinä, jotta kokonaisuudesta ei tule liian levoton kera mustan yläosan ja puuyksityiskohtien.


Himmeä valkoinen mini hexagon-lattialaatta löytyi Pukkilasta
Himmeä valkoinen mini hexagon-lattialaatta löytyi Pukkilasta

Lattialaatat ovat himmeää valkoista mini-hexagon -mallia Pukkilasta.


Halusimme vessaan allaskaapin tietyillä mitoilla ja vaaleasta puusta, niin sellaisia ei vaan tupsahdellut valmisratkaisuina vastaan. Siksipä päädyimme väkästelemään tason ja kaapin itse vanerista. Alta näkyy myös lattialaatta kera valkoisen saumauksen.Vaneriksi valikoitui koivuviiluinen sekavaneri ja se hankittiin Bauhausista. Santtu teki ”aukkovetimet” vaneriin n. 4 cm pyöröporanterällä ja vaneriovet kiinnitettiin runkoon pinta-asennettavilla mignon-saranoilla. Hintaa koko setille tuli alle 100€ sisältäen Bauhausissa tehdyt alustavat vanerileikkaukset. Ei pöllömpi diili.Vessa valmiina


Ja ta-daa! Tässä vessamme on nykyasussaan. Vielä on hieman sisustusvajausta mm. takaseinän suhteen, mutta vessa kuitenkin palvelee tarkoitustaan tänä päivänä vallan hyvin.


DIY Allaskaappi- ja taso vanerista. Oraksen kosketusvapaa Electra-hana ja Villeroy&Bochin allas muodostavat hyvän parin.
DIY Allaskaappi- ja taso vanerista. Oraksen kosketusvapaa Electra-hana ja Villeroy & Bochin syvä pesuallas muodostavat hyvän parin.

Allasmalliksi valikoitui Villeroy & Bochin allas ja se tilattiin reuter-shop.com -sivuston kautta, sillä Suamenmaalta ei halutunlaista allasta löytynyt. Halusimme nimittäin mahdollisimman leveän, mutta syvyydeltään pienen tasoon upotettavan altaan – ja niitä ei ihan hirveästi ollut tarjolla.

Hanaksi valittiin Oraksen kosketusvapaa hana mallia Electra (6333F). Tärkeää hanan valinnassa oli juoksuputken pituus, jotta hana ei liruttaisi sisältöään vaneritasolle. Noh kosketusvapaudesta ollaan meidän taloudessa montaa mieltä etenkin pestäessä sen alla rimpuilevaa taaperoa, mutta normaaliin käsienpesuun hana soveltuu loistavasti.Allaskaappi ja taso tehtiin tosin itse Santun toimesta vanerista (kts. tarkempi kuvaus ylempää). Meihin on iskenyt kunnon vanerimania viime vuosien aikana ja muutama muukin juttu on meille sen innoittamana rakenneltu. Istuimeksi valittiin lyhyt wc-istuin (vain 49 cm syvä) samasta liv.fi-sivustosta kuin seinäwc:n elementtikin. Pytty tosin saapui meille kera halkeaman, mutta ripeä asiakaspalvelu toimitti meille uuden pyttyröisen jo muutaman päivän päästä. WC-kotelon kansi tehtiin samasta vanerista kuin aiemmin kuvattu allaskaappi- ja taso.Vessassa oli alunperinkin ikkuna, mikä oli hauska lisä tilaan ja tuo luonnonvaloa jonkin verran sisään. Mutta halusimme ikkunasta isomman ja puhkoimmekin sitten 3 kertaa isomman reiän seinään ja kiinnitimme tilalle Rakennustorista löydetyn vanhan ikkunan. Siitä uupuu vielä verho/kaihtimet, joten jos oikein tarkasti talomme vieressä olevalta kadulta kyylää, saattaa sinne vilahtaa paljasta peppua. Voyeristin unelma siis. :DVessa kurkistaa kivasti jo yläkertaan nousevien portaiden kohdalla isomman rustiikkisen ikkunan ansiosta. Pyöreä puunvärinen peili hankittiin IKEA:sta ja maalattiin valkoiseksi.


Tässä vielä katsaus koko tilaan siltä osin kuin kameralla pystyy tallentamaan.Mutta oi tytöt ja pojat mikä fiilis oli saada tämä tila vihdoin pakettiin tietäen, että pölyinen elämä olisi isommin takanapäin. Kyllä sitä tulikin kerättyä hiukkasia keuhkoihin ihan tarpeeksi 3,5 vuoden aikana...


Seuravaassa postauksessa voisinkin kuvata käänteisesti ensimmäisenä valmiiksi tulleen tilamme, saunaosaston, lookkia.


Sillä välin: ihanata perjantakia!


<3: IlonaViimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page